Xavier de Bétera – empremtes-

Dissabte 19 d’octubre a les 19.00h


Sempre és un plaer obrir les portes a la música tradicional, al cant d’estil, a la nostra música més arrelada i, més encara, quan la trobem tan viva, renovada, gaudint de bona salut i mirant cap endavant. 


Xavier de Bétera ve a presentar-nos el seu primer disc en solitari: Empremtes; un disc que no només el projecta com a una de les veus més importants de la música tradicional valenciana, sinó que també compta amb un repertori curosament triat i on els textos han estat completament renovats. Un disc que ha estat catalogat com a folk contemporani: “crec que hem aconseguit entre tots que Empremtes haja traspassat la categoria de folk valencià per a situar-se prop de la música ibèrica”, explica el cantant i músic nascut a Bétera. I és que, a la seva veu excel·lent i al seu estil, potent i molt treballat, s’uneix el mestratge d’artistes procedents de terres valencianes. Concretament, Paco Lucas i Néstor Mont, són els directors musicals de la proposta i autors d’uns arranjaments policroms i expansius; músics prestigiosos i veterans que ja han participat en importants projectes musicals i que s’han encarregat de la producció i direcció musical del disc. A més a més, Xavi també ha buscat una bona nòmina de col·laboradors, senzillament aclaparadora, on trobem alguns dels noms més significats del folk peninsular —Kepa Junkera, Eliseo Parra, Vanesa Muela, Pep Gimeno Botifarra, Carlos Beceiro, Efrén López, Tóbal Rentero

El disseny i fotografia del disc ha estat a càrrec del cantoner Joanra Estellés, que ha volgut empaquetar aquesta joia amb un disseny fresc i trencador, tot col·locant Xavi a l’epicentre del projecte. Assegura Joanra que “aquest disc deixarà empremta i, per això, he procurat també que la gent que ha col·laborat en ell també en deixe la seua”.

Xavi és un jove cantador de cant d’estil valencià que amb tan sols 7 anys va començar el seu aprenentatge de la mà de Vicent Izquierdo, el Naiet de Bétera. El cant d’estil sempre ha estat present en el seu àmbit familiar, de fet, l’avi era nebot del Xiquet de Bétera, considerat per molts la millor veu del cant d’estil valencià. Xavier, en els últims anys, s’ha convertit en la punta de llança d’una nova i lluminosa generació de cantadors que asseguren la pervivència d’este patrimoni tan valuós durant unes quantes dècades més.

Ara, després de vint anys de carrers i escenaris i d’haver sigut el primer professor de cant valencià en un conservatori de música, Xavier fa un volantí artístic i escomet un nou repte en la seua trajectòria, gravar el primer disc en solitari, Empremtes.

Vindrà amb tota la seua formació ja que ningú ha volgut quedar-se fora. Tot un privilegi!

Xavier de Bétera – Veu i percussió,
Paco Lucas – 
Llaüt
Nèstor Mont – Guitarra i veu
Didier Ferrando– Flautes
Xuso Barbera – Baix elèctric
Aitor Sáez de Jaúregui – Percussió.

Vos hi esperem, com sempre, amb les portes obertes!

I apunteu a l’agenda:
Cançoner  Atlàntic / Néstor Mont i Presen – 26 d’octubre
Muixerola/ Maria Carbonell i Lucas Ibañez – 8 de novembre