Voluntariat pel valencià

Vivim dies difícils, per culpa dels qui no tenen prou amb humiliar i silenciar totes aquelles identitats que no siguen l’hegemònica sinó que, a més, ens volen dividir i enfrontar. Però els demostrarem que no hi ha res a fer amb un poble unit, amb una llengua forta i ben viva, ja que, tal i com deia Carles Salvador, “Quina, si no la llengua, és la força que aglutina els individus, el vincle que els unix en les societats humanes perquè les relaciona?”.

Avui, més que mai, hem de ser nosaltres qui mantinguem ben viva la nostra llengua, fent ús d’ella i ajudant a altres per a que també puguen utilitzar-la. Escola Valenciana posà en marxa ja fa uns anys el programa Voluntariat pel valencià, i així de bé ens expliquen en què consisteix:

EL VOLUNTARIAT PEL VALENCIÀ A ALGEMESÍ
El dia 6 d’octubre de 2008 es presentava a la sala de plens de l’ajuntament el programa del Voluntariat pel Valencià «Parla’m en valencià». Un programa d’Escola Valenciana a què la Regidoria de Cultura se sumà i que l’Oficina de Promoció del Valencià s’encarrega de dur a terme encara hui.

OBJECTIUS
Pretén que el valencià siga una llengua d’acollida i que, a través de la formació de parelles lingüístiques, aconseguisca un major ús social.

TEMPORALITZACIÓ
El programa s’obri cada any el mes d’octubre i es tanca el mes de juny. Les parelles es poden formar al llarg d’este període de manera flexible.

COMPROMÍS
Les persones del Voluntariat –tant voluntàries com aprenents– es comprometen a trobar-se i conversar en valencià un mínim de 10 hores (una hora setmanal). No hi ha màxim i, de fet, la majoria de parelles segueixen fins a la cloenda del curs.

A QUI VA ADREÇAT?
Voluntaris. Qualsevol persona que s’estime el valencià i vulga enriquir-se amb l’experiència de compartir un temps amb una parella lingüística.

Aprenents. Qualsevol persona que necessite situacions reals per a comunicar-se en valencià ja siga perquè:

  • És nouvinguda i s’interessa a conéixer el valencià i parlar-lo.
  • Troba dificultats per aprendre’l ja que es mou en àmbits en què no es parla valencià o en què es canvia de llengua per facilitar-li la comunicació.
  • Necessita superar la inseguretat quan usa el valencià i practicar la conversa.

FORMA TU MATEIX LA PARELLA LINGÜÍSTICA
Anima a alguna persona que conegues i que no parle valencià perquè siga la teua parella lingüística i suma parlants a la nostra llengua. Podeu apuntar-se al Voluntariat per parelles o, fins i tot, per grups de conversa.

INSCRIPCIÓ
Si s’animeu, tan sols heu d’emplenar la fitxa amb les vostres dades personals i entregar-la en l’Oficina de Promoció del Valencià, situada al carrer de la Muntanya, 24 (1r pis, dalt del Casino). Per a més informació, telefoneu al 96 201 9000, ext. 1214 i pregunteu per Fina Girbés.

> Descarrega’t la fitxa <
i parla valencià!