Presentació 46é Premi Octubre Joan Fuster d’Assaig

Dissabte 2 de juny a les 19.30h


La Casa Cantonera és Premi Octubre! Ho sabíeu?

El fet de tenir un espai on compartir inquietuds diverses fa que ens ajuntem persones amb interessos ben peculiars, com és el cas de la cantonera Margarida Castellano, guanyadora del 46é Premi Octubre d’Assaig amb una obra que s’endinsa en la literatura escrita per dones immigrants.

L’autora defensa que els moviments migratoris que han travessat el segle XX han donat lloc en la literatura catalana a un seguit de textos singulars, nous, potser inesperats. Amb aquest assaig es presenta l’obra de quatre escriptores catalanes d’origen immigrant que, mitjançant els seus escrits autobiogràfics, amplien el significat de la identitat catalana al segle XXI. Es tracta de novel·les que comparteixen arrels amb la literatura postcolonial i que ens parlen d’espais fronterers i processos d’hibridació. De la mà d’Agnès Agboton, Asha Miró, Laila Karrouch i Najat El Hachmi ens endinsarem en els processos de construcció de la identitat des d’un punt de vist femení, transnacional i multicultural.

Les altres catalanes, títol que fa referència al ja clàssic Els altres catalans de Francesc Candel (1964), s’endinsa en aquesta literatura tan característica de les nostres societats actuals i tan necessària en unes aules en què predomina la diversitat d’orígens, de cultures i de llengües.

Llicenciada en Filologia anglesa i Filologia catalana, Margarida Castellano és professora de secundària i ha fet classes des de l’any 2010 al Departament de Didàctica de la Llengua i la Literatura de la Universitat de València. Doctora en Filologia des de l’any 2013 va defensar una tesi sobre la literatura catalana de dones immigrants per a la qual va comptar amb dues beques d’investigació a la Universidad Nacional Autónoma de México i a la Queen Mary University of London. Actualment exerceix de directora del Centre de Formació, Innovació i Recursos Educatius Específic de Plurilingüisme  i col·labora com a docent al Diploma de Cultura, Lectura i Literatura per a Infants i Joves, així com al Màster en Assessorament Lingüístic i Cultura Literària de la UVEG.

Acompanyaran l’autora la catedràtica de literatura nord-americana Carme Manuel i l’escriptora Raquel Ricart, qui a les seues novel·les també s’endinsa en personatges que viuen entre fronteres constants.

Per saber més sobre la temàtica, podeu vore aquesta entrevista feta per l’Ajuntament de Torrent:

O bé llegir aquest article de La Veu.

Us esperem, com sempre, amb les portes obertes, per parlar de dones, de fronteres, d’immigració, de cultures i de literatura!