Els animalets d’Ovidi Twins

Dissabte 22 de març

a les 19:30h.

Obrirem el corral de la Casa als animalets d’Ovidi Twins, als que ens envolten i als que ens habiten dins. Ara es presenten en format de trio, amb Xavi Mataorteclats i veu―, David Garcietabaix i veu― i la incorporació de Xavier Learretaguitarró, veu, panderos i percussions vàries―. El grup ha arrodonit el seu estil i ha assaonat un so madur, propi i totalment original, heterodox, sorprenent i carregat d’un sentit de l’humor molt personal. A més, han comptat amb col•laboradors tan il•lustres com Vicent Torrent (Al Tall), la cantautora Clara Andrés o Spyros Kaaniaris (Krama, L’ham de foc, Sabir).

40_web

Sobre la temàtica vertebradora dels animals, els Ovidi Twins despleguen un ventall d’estils musicals tan diversos com la cançó d’autor, el reggae, la música cretenca, el punk, la música clàssica, el cabaret o la música tradicional valenciana. Les lletres continuen pouant en l’èpica de la concreta quotidianitat i exhibint la seua particular visió de les coses, entre l’humor absurd i la tendresa.

a3026343468_10

El viatge del disc Animalets s’enceta amb la cançó que dóna títol a l’àlbum, una al•legoria de la tendresa i la bestialitat. Continua amb Dos pardalets a una aguileta, cançó-pregó d’origen popular que més d’una persona reconeixerà, interpretada per jamaicanes, com dirien els Twins. La tercera cançó, El gosset ambelloner, és un hipnòtic bolero, amb fandango final, una melodia enganxosa, però encantadora. La bogeria i el desficaci apareix amb Parotet, una peça de veloç paroxisme com el vol de l’insecte. Amb Mmmmeah! continua el deliri, un frenesí polirítmic inspirat remotament en la mítica I’m the Walrus de The Beatles. La grandiosa i mastodòntica Dinosaures de marjal, al centre del disc, no deixarà indiferent a ningú durant els seus prehistòrics set minuts, pel fet que compta amb la veu de Vicent Torrent (Al Tall) i la lira d’Spyros Kaniaris (Krama, L’ham de foc, Sabir). Després de la tempesta ve la calma amb Grills, una alquímia twinesca d’un fragment de Coral Romput de Vicent Andrés Estellés i una música del cantautor grec Sokratis Malamas. Turistes abandonats és una metàfora sobre els coloms i les tórtores de la ciutat, amb una vestimenta lleugerament balcànica. Amb L’haqueta del retor els Ovidi Twins ens sorprenen amb una peça ballable d’aires rumberos i la novetat de tindre, potser per primera vegada en la Història, un guitarró fent ritmes funky. Orifany transforma tranquil•lament una melodia del Carnaval dels animals de Camille Saint-Saëns en una cançó de taverna… Finalment Mamífers tanca el disc; una cançó de bressol embolcallant on la veu solista de Clara Andrés ens convida a recordar que nosaltres també som mamífers.

Ja sabeu, aquest dissabte 22 reviurem la benedicció de Sant Antoni del porquet, així que ningú es deixe el seu animalet, si més no, el que porta a dins, i ens (re)trobem tots a la Cantonera!