Edu Borja – història de titella

Dissabte 29 de març

17:30h – per als menuts

19:30h – per als majors

Edu Borja, titellaire i actor, és un apassionat i amant dels titelles, eixes figuretes menudes o ninots de drap, fusta o qualsevol altre material, utilitzats per a representar obres teatrals. Tradicionalment de naturalesa transgressora, temuts i perseguits per reis, emperadors, emirs, zars o qualsevol altra forma abusiva de poder, els titelles han utilitzat el sarcasme, la ironia, l’humor, l’enginy i la mordacitat per tal de fer crítica social i condemna d’allò injust.

Edu Borja ve a presentar-nos dos espectacles: un pensat per als més menuts i un altre per als més majors, tot i que sense oblidar que encara conservem una espurna de l’infant que vam ser.

A les 17:30h “Història de titella”, un viatge per als més menuts per l’univers del teatre de titelles de la mà d’un titellaire boig per les marionetes, que ens introdueix al seu fantàstic món de fetitxes de cartró, un espectacle de gran valor didàctic en el qual descobrim els orígens d’aquesta passió pel teatre de titelles i la seva evolució al món.

Titelles de diferents països cobraran vida davant els nostres ulls. La possibilitat de
participació del públic fa que la màgia de l’animació se senta més a prop. Comprovarem que al segle XXI encara som capaços d’emocionar-nos quan un ninot cobra vida davant dels nostres ulls.

I a les 19:30h.“Titella”aquesta vegada el viatge està pensat per als més majors.

Edu Borja és un actor valencià, mestre d’escola, es va decantar pel teatre, però seua vessant pedagògica ha fet que sempre impartisca cursos i conferències al voltant del tema dels titelles; és també actor de doblatge asidu en la ja tristament (i injustament) desapareguda televisió valenciana.
Es va professionalitzar com a actor l’any 1984 en participar al muntatge “20.000 llegües de viatge submarí “ (de Jules Verne) de la mà de l’Entaulat Teatre , un grup històric del teatre independent valencià. Amb aquesta companyia va intervindre també en els muntatges “El gegant de Romaní” i “Tirant lo Blanc”, representant per tot el País Valencià i gran part de l’Estat Espanyol.
Passà per grups com l’Entaulat, el col.lectiu Coll-verd i la Cataifa i va descobrir la màgia del teatre de titelles. A més, va impartir cursos per a mestres dins la campanya “El Teatre a l’escola” i va participar durant dues temporades consecutives en la visita-espectacle guiada per a escoles pel teatre Principal de València que es deia “Juguem al teatre”.
 
El prestigiós marionetista suec director del Marionetteatern d’Estocolm Michael Meschke, el convidà a formar part d’aquesta companyia sueca durant l’any 1988. Després de muntar els espectacles “Ubú Rei” i “Don Quixot”, Edu Borja actuà amb Marionetteatern d’Estocolm en gira per Japó, Korea, Bulgària, Andorra i Espanya.
En tornar de la seua experiència internacional, en 1989, Edu Borja començà a introduir-se en el doblatge, camp que comença a desenvolupar-se a València en aquelles moments. Així, esdevé un dels actors pioners del doblatge a València, sent dels més habituals del doblatge de pel.lícules, dibuixos ,sèries i documentals de la TVV. Ha posat la seua veu a grans actors de prestigi, com ara Karl Malden, Lawrence Olivier, Rod Steiger, Bob Hope, Robert Mitchum, Dudley Moore, Peter Duval, Anthony Queen, Fred Astair, David Niven, John Gilgaud, etc. També ha doblat personatges de dibuixos animats com ara Astèrix i Bugss Bunny, entre d’altres.
 
Paralel.lament munta en 1990 la seua pròpia companyia de teatre de marionetes i estrena l’espectacle “Soledats” amb el qual es presentà als festivals internacionals de marionetes més importants de l’estat espanyol i també als de Tàrrega i Alcoi, obtenint crítiques favorables i representat-se a Grècia i Suècia. Ha estrenat l’espectacle d’adults “T’odie” i infantils i per a tots els públics, com ara “El Circus la Teranyina”, “Quixot Viu”, “Contes” o “Geronto Show”.
Compagina la marioneta amb el doblatge de produccions audiovisuals en castellà i valencià i treballs com a actor a cinema i televisió. Ha participat com a actor i presentador a diversos programes de la Televisió Valenciana, com ara “En primera persona” i “Fem Tele”. També ha intervingut com a actor a les sèries “A Flor de Pell“, “Científicos Valencianos” i a distintes produccions cinematogràfiques.
 
Fa cursets i tallers de teatre i marionetes i ha impartit conferències sobre el tema per tot l’Estat Espanyol. Posseeix una important col.lecció de marionetes amb la qual fa exposicions per tot l’Estat.
Ha participat als espectacles “QUIJOTE”, “MOON”, ” OTRO MUNDO ES POSIBLE” i ” DECAMERÓN NEGRO”, de la companyia L’OM-IMPREBIS, on ha construït marionetes i ha dirigit la seua manipulació. Ha construit titelles i peces d’atrezzo per a les Companyies professionals PTV (Cambio de Plan, Por Fin), Circo Gran Fele (Zahar, Pessic de Sal i Viaje a la Luna) i C.T.M. (Don Juan, de Moliere) i Teatro de la Zarzuela de Madrid (Las bodas y el baile de Lusi Alonso).
 
Ha construït i manipulat marionetes per a diverses produccions audiovisuals. Realitza actuacions en directe d’animació virtual en temps real, on anima personatges virtuals mitjançant un ordinador i interactua amb el públic assistent.