Deixant-nos akariciar per Rosa Sanchis

La Casa  va acollir la presentació de Karicies.com. Però aquest llibre no anava de sexe?, una recopilació publicada per Edicions96 d’entrades i comentaris al voltant de l’educació afectivosexual publicades al bloc “Karicies.blogspot.com”, de la professora de l’IES Isabel de Villena, Rosa Sanchis.

   

   

Aquest bloc va guanyar el premi Soler i Godes d’Experiències Pedagògiques a l’Escola, l’any 2010, tot i que l’autora, professora de Valencià: llengua i literatura, fa més de quinze anys que treballa la sexualitat amb el seu alumnat de Secundària i Batxillerat. Amb Tot per amor? Una experiència educativa contra la violència a la dona, va guanyar el Premi Rosa Sensat de Pedagogia 2006 i, amb aquest bloc abans esmentat, ha iniciat una nova línia de treball en educació afectiva i sexual, a la qual incorpora textos i llenguatges propers a la cultura popular adolescent: cançons, sèries, pel·lícules, esdeveniments de les xarxes socials, etc.

El llibre està subdividit en cinc apartats temàtics sobre els quals tracten les diferents entrades al bloc, així com els comentaris dels i les alumnes: educació, prevenció, amor, xics i xiques.

A la presentació hi van participar, a més de l’autora, Anna Oliver, de l’agrupació Dones Juristes d’Alzira, així com també Hèctor Casero i Marta Moreno, ambdós antics alumnes, que van elogiar la tasca feta per la professora, que ha aconseguit tractar els temes afectivosexuals de manera transversal a l’assignatura, mitjançant l’anàlisi de notícies i articles als quals apareixien temes com ara la discriminació, la igualtat o la identitat sexual, entre d’altres.

L’autora, per la seua banda, defensa que hi ha una gran carència del tractament d’aquests temes al sistema educatiu i una gran desinformació entre els adolescents; aquest és el motiu principal pel qual ha decidit integrar-lo al seu currículum i el motiu pel qual els seus alumnes n’estan tan agraïts i hi participen activament al bloc.

Tot plegat una experiència d’aula que demostra que, en temes d’igualtat sexual encara hi ha moltíssima feina per fer i que el tractament d’aquests a les aules, sempre des del respecte, l’educació i la professionalitat és tan necessari com urgent.