Canviar el món des de casa

“Baasneere-Algemesí: canviar el món, començar a casa” és un projecte de sensibilització ciutadana que pretén conscienciar a la població del nord, d’Algemesí, sobre la injustícia i la desigualtat al món i que mira d’apropar als seus ciutadans una altra realitat i cultura, la del sud, la del poble agermanat de Baasneere. Quatre voluntaris/àries del nord conviuran i participaran en un camp de treball a Baasneere i, en tornar, duran a terme una sèrie d’activitats orientades a donar a conèixer la situació i la realitat que viuen els seus germans i germanes del sud:

 • Agermanament de classes entre escoles d’Algemesí i de Baasneere i xerrades informatives perquè els alumnes del nord prenguin consciència de com viuen els germans i germanes del sud.
 • Intercanvi de Jocs Tradicionals entre els dos pobles.
 • Producció i difusió entre els centres escolars, associacions locals, la televisió local i les ONG d’un documental sobre la vida dels xiquets i les xiquetes de Baasneere, enregistrat prèviament en Burkina Faso.
 • Xerrades informatives adreçades a professionals de la sanitat que treballen als centres de salut d’Algemesí per donar-los a conèixer com es viu la malaltia i la sanitat a Baasneere.
 • Producció i difusió del documental sobre la situació de la sanitat a Baasneere en diversos espais públics i d’associacions d’Algemesí.
 • Organització d’una exposició de fotografies que els voluntaris hauran fet durant la seua estada a Baasneere i que s’exposarà a una sala municipal.

– Si vols col·laborar com a cofinançador clica ací –

Amb totes aquestes activitats pretenem donar un impuls a l’agermanament entre ambdues localitats.

Característiques bàsiques

Quatre voluntaris i voluntàries de l’ONG local “Algemesí Solidari” viatjaran a Baasneere per enfortir els lligams entre ambdues localitats agermanades. Allà conviuran durant 12 dies amb la intenció de dur a terme una sèrie d’activitats adreçades a sensibilitzar a la ciutadania d’Algemesí sobre la realitat que viuen els seus germans i germanes del sud. En tornar, compartiran la seua experiència i donaran a conèixer la manera de viure de Baasneere a través de dos documentals (un sobre la sanitat i l’altre sobre l’educació), xerrades informatives en els centres de salut i les escoles del poble, i una exposició de fotografies.

Els materials resultants produïts (2 documentals, un taller d’intercanvi de jocs tradicionals i l’exposició de fotografies) seran accessibles i de llicència lliure, de manera que puguen ser aprofitats i per qualsevol que s’hi pugui interessar.

image

Motivació i a qui va dirigit el projecte

L’objectiu principal del projecte és:

 • Que els ciutadans i les ciutadanes d’Algemesí siguen coneixedors de primera mà d’una realitat de vida molt diferent a la seua, que coneguen noms i persones com ells, amb les seues realitats.
 • Poder explicar als algemesinencs les injustícies socials i les desigualtats que hi ha entre els dos món, el nord i el sud, intentant arribar a comprendre les arrels vertaderes dels problemes.
 • Sensibilitzar a la població en les desigualtats Nord-Sud per a canviar la nostra forma de vida envers els més desfavorits.
 • Crear i enfortir llaços de cooperació entre els dos pobles agermanats.

Aquest projecte va dirigit en general a tots els veïns i les veïnes, tant d’Algemesí com de Baasneere, i més concretament, als escolars i al personal sanitari.

image

Objectius

A llarg termini, el que volem és incrementar la sensibilitat dels nostres conciutadans/anes cap a les desigualtats socials Nord-Sud, potenciant conductes i valors solidaris, basats en el canvi d’hàbits a nivell local. D’aquesta manera pretenem reforçar l’agermanament entre Algemesí i Baasneere. Concretament, a aquest projecte volem treballar durant 2013 i 2014 amb els i les escolars de 5è i 6è curs de Primària:

 • La capacitat d’empatia, de ficar-se en el lloc dels altres.
 • Integrar valors (amistat, compartir, ajudar, etc.).
 • Aprendre algunes conseqüències dels nostres actes en altres llocs llunyans.
 • Aprendre a valorar el que es té.

Amb els i les professionals de la sanitat, volem millorar la comprensió i coneixement d’altres cultures, en concret de la realitat de Baasneere.

image

Experiència prèvia i equip

Algemesí Solidari és l’associació sense ànim de lucre que li dona impuls i coherència a aquest projecte. Actualment compta amb 161 socis i sòcies i té els següents fins:

 1. Fer que el municipi d’Algemesí siga més sensible a les injustícies i les desigualtats del nostre món.
 2. Conscienciar-nos de la limitació dels recursos naturals i apostar per un model de desenvolupament sostenible.
 3. Canviar actituds i comportaments, tant personal com col·lectivament, per aconseguir un món més fratern, just i solidari.
 4. Aprendre d’altres pobles i cultures diferents que enriqueixen la nostra, i que qüestionen el nostre estil de vida.
 5. Actuar contra les causes de la pobresa i propiciar el desenvolupament social dels pobles.
 6. Promoure activitats de sensibilització i educació per a la justícia, la pau i la solidaritat.
 7. Organitzar i realitzar accions de cooperació per al desenvolupament i la solidaritat amb els pobles necessitats, tenint en compte la seua identitat cultural, la perspectiva de gènere i el respecte al medi ambient, mitjançant programes i projectes comuns.

En desembre de 2010 es realitzà el primer camp de treball a Baasneere, amb la participació de 8 voluntaris, que estigueren convivint durant 10 dies amb la població de Baasneere. Amb el camp de treball es va realitzar el projecte de construcció d’un pou d’aigua per a l’ús diari de les famílies del barri de Basne-Koudgo, sol·licitat i conduit per la pròpia població. Després del camp de treball es contà i compartí l’experiència viscuda a Algemesí.

El present projecte engloba el segon camp de treball a Baasneere i les diferents activitats de sensibilització a fer, posteriorment al camp de treball, al nostre poble, i que podran ser utilitzades i reproduïdes lliurement per qualsevol persona o organització interessada.

La comissió de treball del camp de treball Baasneere 2013 està formada per un equip de 13 voluntaris i voluntàries que participen activament en les tasques de preparació del projecte, en la seua implementació i en les activitats de sensibilització posteriors.

comissio-algemesi-solidari-foto-grup-4-jpg

– Si vols col·laborar com a cofinançador clica ací –

Algemesí Solidari

Algemesí Solidari

Algemesí Solidari és una associació sense ànim de lucre que naix a partir d’una iniciativa de la Plataforma Pobresa Zero d’Algemesí, promoguda l’any 2010, amb la voluntat de sensibilitzar el nostre poble davant de les realitats d’injustícia i desigualtat al món, i pretén promoure i incentivar projectes i accions encarades a aconseguir un món més fratern, just i solidari en general, i en particular a la cooperació descentralitzada per al desenvolupament i les ajudes d’emergència.

www.algemesisolidari.org