Amèrica endins – Lourdes Toledo –

Dissabte 5 d’octubre
a les 19.30h


Deixem enrere l’estiu, el dies lliures d’horaris i obligacions i, carregats de nou d’energia i amb moltes ganes de retrobar-nos: (Re)Obrim les portes!


«Amb Amèrica endins he volgut crear una aproximació a la realitat humana, íntima, quotidiana d’una Amèrica que descobrireu, en aquestes pàgines, amb una llum particular. EI llibre és alhora una reflexió sobre les claus històriques que fan entenedor aquell país. I sobre la meua supervivència com a mestra, mare i dona, en enfrontar-me al repte de fer camí en la vida en condicions no sempre fàcils». Lourdes Toledo

Obrim la temporada amb la presentació del llibre Premi d’assaig Mancomunitat de la Ribera 2018, Amèrica Endins, un dietari de viatge i, alhora, un exercici d’indagació personal. Un assaig que transporta a l’Amèrica profunda, als Estats Units de l’era Trump, abans i després de l’accés d’aquest a la presidència. La narració de la trobada de l’autora, com a professora bilingüe, amb la realitat quotidiana, les escoles americanes i els grans espais d’un país de contrastos i ple de sorpreses. La fascinació constant davant una natura impressionant, les desigualtats socials, el destí dels indígenes americans, la realitat dels afroamericans, l’ètica laboral, l’organització del treball, la vida social, el tarannà distant o acollidor de la gent amb la qual es va trobar… Tot plegat, l’obra constitueix un mosaic ple de revelacions enmig d’un xoc cultural viscut amb serenitat i, sobretot, amb humor.

Així, el dietari és alhora una reflexió sobre les claus històriques que fan entenedor aquell país i sobre la supervivència de l’autora en un país i amb una situació professional i personal que duria qualsevol al límit.

Lourdes Toledo (València, 1970) ha estudiat Ciències de la Informació  (Universitat Politècnica) i Magisteri llengua anglesa a la Universitat de Saragossa. Actualment, treballa com a mestra d’anglès de Primària, tasca que compagina amb el periodisme i l’escriptura.

La trobada del 5 d’octubre us convida a una conversa plena d’anècdotes de primera mà i reflexions sobre l’aventura de ser mestres en un país estranger, en especial als Estats Units.

Amb motiu de la seua experiència com a mestra a una escola pública de Santa Fe (Nou Mèxic), va decidir escriure un dietari de viatges i reflexions sobre la vida americana i aquell racó tan peculiar d’un país divers, malgrat, la uniformització.

Es tracta d’un llibre que reivindica la superació davant els tràngols que ens depara la vida, l’obertura de mires, l’optimisme malgrat tot i una curiositat sense límits. Un assaig sobre una realitat desconeguda o superficialment coneguda, la dels Estats Units viscuts de prop, en una escola de Santa Fe, i a través de viatges per tot aquest immens país.

En l’àmbit del periodisme, Toledo ha treballat per a l’agència Europa Press, France Press, Canal 25Ràdio de Mislata, i de corresponsal per a Com Ràdio; en la coordinació de les revistes Caràcters. Revista de Llibres i Compactus. Revista d’Arxius i Biblioteques; com a articulista en  en El Temps, Levante, L’Avenç, L’Illa, Lletres Valencianes, Turia, eldiario.es, entre altres.

Ha publicat «Canal 25Ràdio, una emissora municipal de proximitat», en La informació valenciana de proximitat (Unió de Periodistes Valencians, 2002), Oficis valencians (Bromera, 2008) i Amèrica endins (Bromera, 2019, XX Premi d’Assaig Mancomunitat de la Ribera Alta).

Vos hi esperem, com sempre, amb les portes obertes!

I anoteu a l’agenda:
That Old Feeling – Òscar Briz  – 12 d’octubre
Xavier de Bètera / Empremtes – 19 d’octubre
Cançoner  Atlàntic / Néstor Mont i Presen – 26 d’octubre
Muixerola/ Maria Carbonell i Lucas Ibañez – 8 de novembre