Solk – música d’arrel i branques.

Dissabte 21 d’octubre a les 20:00


Sempre ens sentim afortunats quan un nou grup vol vindre a omplir el nostre petit corral de música i estima. En aquesta ocasió obrim les portes a una agrupació que ve del nord i ens porta la seua forma de veure i de viure la música tradicional.


Obrim les portes a Solk un grup de música que beu de les fonts del paisatge del nord de Castelló i les Terres de l’Ebre o, com ells els denominen, les Terres del Mestral: “una terra aspra i oblidada, la bellesa de la qual rau precisament en això, en el paisatge fòssil, en la cultura d’arrels perdudes, en la profunditat del temps”. Així descriuen el paisatge més proper a Vinaròs, el seu poble d’origen. Partint de la música d’arrel tradicional, construeixen un estil propi amb ingredients que provenen d’estils musicals molt diversos i aparentment distants, com el folk, el rock, la música clàssica o la rumba. Vénen a presentar-nos el seu llibre-CD Herència, de 64 pàgines, amb fotografies de Manel Bellver i Carlos Lino Vital, i lletres i textos de Sebastià Redó, Alicia Coscollano, Angel Gil Cheza, Carles Santos, Mònica Espelt, Susanna Albella, Josep Bordes ‘Pepet’ i Feliu Ventura.

Solk està format per Joan Cid (guitarra, llaüt, guitarrón i cors), Sebastià Redó (veus i sintetitzadors), Jordi Sanç (percussions), Pau Puig (dolçaina, saxo soprano, ney i bansuri) i Rafael Iniesta (contrabaix).

960_solkSolk, nasqué la tardor de 2011 amb la intenció de fer una música que beu de les seues fonts més properes, les del nord de Castelló i les Terres de l’Ebre. Partint de la música i instruments d’arrel tradicional construeixen un repertori amb ingredients que provenen d’estils musicals molt diversos. El resultat final és una música plena de força i energia que et remou per dins.

El projecte sorgeix per la necessitat de ficar en valor tant la nostra música tradicional, com els nostres instruments. De la mateixa manera que hi ha qui veu del folk nord-americà per a fer música, Solk s’alimenta de les nostres arrels musicals per nodrir un repertori contundent, amb bones dosis de crítica, de compromís social i alhora plenes d’amor.

ret-solk-912Al llibre-CD Herència trobem una adaptació del “Ball pla de Tírig” (Alt Maestrat), reformulen una dansa guerrera de la Todolella (Els Ports) i escriuen notes al ritme de jota, seguidilles i rumba. També s’atreveixen amb els 7/8 i 11/16 del nord de Castelló, ataquen el Ball de Mayorales d’Ulldemolins (Priorat) i fusionen els cants de batre al compàs d’una petenera.

El disc va ser gravat a Traiguera per Roberto Monroig de forma gairebé artesanal amb microfonia antiga. Posteriorment, els temes van ser editats per Pau Puig i Joan Cid, mentre que la mescla i la masterització es va realitzar en El Tercer Studios de Benicarló amb Carlos Manzanares.

Obrim de nou el nostre petit corral a la música tradicional que mira endavant, i estem segurs que ens faran passar una vesprada màgica i que romandrà al nostre record.

Vos esperem, com sempre amb les portes obertes!