Jonatan Penalba – De soca-rel

Dissabte 3 de novembre a les 19.30h

Aquesta vegada sí, amb una mica més de fred, però sense la plutja, obrim les portes a Jonatan Penalba!

Seguim sentint-nos privilegiats i afortunats per continuar obrint la casa als millors artistes del nostre país. I, com a mostra, encetem la temporada amb una de les veus joves amb més personalitat i projecció de la nostra música, obrim amb Jonatan Penalba. El cantaor de l’Alcúdia ve a presentar-nos el seu primer disc De soca-rel. Jonatan és tradició pura i viva, perquè encén mecanismes ocults de la nostra complexa identitat col·lectiva.

De soca-rel es presenta, a més, amb un altre valor afegit: al costat de peces procedents del vell repertori valencià de tradició oral, Jonatan aposta també per la nova tradició, el llegat que hem anat acumulant durant les darreres dècades, magníficament representat ací per, entre altres, “Tio Canya” d’Al Tall i “Al país de l’olivera” d’Obrint Pas. Esborrant fronteres fícticies entre les cançons antigues i les més actuals.

Nascut el 1991, entrà a formar part del Grup de Balls Populars Les Folies de Carcaixent abans de complir els 18 anys. Amb aquesta formació ha actuat en diversos festivals a Segòvia, Salamanca, Ciudad Real, Albacete, Mallorca, infinitat de viles i ciutats valencianes (destacar-ne, per exemple, actuacions al Gran Teatre de Xàtiva i al Gran Teatre d’Alzira), i a la ciutat de València, a llocs com les Drassanes, el Teatre Principal, el Palau de la Música, el Museu d’Etnologia o la plaça de l’Ajuntament.

La seua veu (algú ha dit “canta com els vells”) ha estat educada pels seus estimats mestres: Pep Moreno (en el cas de les albaes) i la gran Victoria Sousa “Victorieta” (pel que fa al cant d’estil).

A poc a poc Jonatan Penalba ha anat introduint-se també en el món del folk (el folk i el món dels grups de danses fa dècades que són vasos comunicants) i són recordades les seues participacions en el “Cant al ras” (trobada de cant rural que esdevé a Massalfassar el tercer dissabte de maig de l’any 1997 ençà) i les seues aparicions en concerts de Pep Gimeno “Botifarra”, que ha esdevingut una mena de padrí artístic.

Destacar-ne també que fins a l’any 2017 fou membre integrant de l’espectacle “Veus populars”, acompanyant als cantaors Hilari Alonso, Xavi de Bétera i Pep Gimeno “Botifarra”.

A qui li vinga de gust fer un viatge cap enrere i cap avant la mateixa vesprada, no pot passar l’oportunitat de gaudir del privilegi que suposa escoltar i emocionar-se amb la veu i la presència d’aquest gran artista, de tan aprop com ens l’ofereix la Cantonera.

Vos esperem, com sempre amb les portes obertes!